Tavaratulva kuriin arkijärjellä

Jes, vihdoinkin sain käsiini kirjastosta Suomen KonMarin eli Jenni Sarraksen tuoreen oppaan Tavarataidot (Tammi 2017). Sarras on myös lajitoveri eli bloggaaja: alun perin hän kirjoitteli Arkijärki-blogiinsa näistä samoista asioista. Yhtenä erona KonMariin on se, että raivaami20170513_084225sen lisäksi Jenni Sarras kirjoittaa myös tavaroiden huoltamisesta ja kierrättämisestä sekä tavaramäärän hillitsemisestä yhteisöllisenä asiana, jolloin sillä voi vaikuttaa myös globaalisti.

Tavarataidot ei ole kuitenkaan vastareaktio konmaritukselle, vaan se on mielestäni ennemminkin hyvä jatke Marie Kondon filosofialle, suomalainen näkökulma asiaan. Olen kuullut, että esimerkiksi Kondon animismi (käsitys siitä, että kaikilla asioilla on sielu) voi tuntua joistakin lukijoista vähän kummalliselta, mutta se onkin tyypillisempää japanilaiselle kuin suomalaiselle ajattelulle – vaikka mekin sen osaamme!

Jenni Sarraksen ote on siis ehkä aavistuksen pragmaattisempi kuin Kondon: teoksen alaotsikkokin on ”arkijärjellä koti kuntoon”.

***

Mitä muihin kierrätysjuttuihin tulee, jouduin hiukan nololla tavalla taas vaatekierrätyksen ääreen: erinomaisen hyvät neljä vuotta sitten ostamani farkut repesivät takasaumasta, kun kyykistyin töissä nostamaan laatikkoa. Onneksi on ollut niin kalseat kelit, että alla oli vielä villaleggingsit! Muuten kotimatkalla pyöräillessä olisi voinut olla ensinnäkin melko raikasta ja toisekseen muutamat kulmakarvat olisivat saattaneet kohota.

Lohdullista tai ei, tämä ei ollut ensimmäinen kerta, kun ajelin sauma ratki pyörällä. Edellisen kerran huomasin vasta pyöräillessäni, että lahkeen sisäsauma oli lähtenyt kiitettävästi purkautumaan, mutta silloin pyhäinhäväistyksen esti housujen vuori.

Joka tapauksessa täytyy koluta taas hyllyt läpi rikkinäisistä tekstiileistä ja viedä ne tekstiilinkeräyspisteeseen, tämä oli taas hyvä muistutus siitä. Tiedätkö oman lähimmän tekstiilipisteesi? Voit tarkistaa sen Kierrätys.infon kartasta.

Savon Sanomissa oli muuten tässä keväällä hyvä artikkeli tekstiilijätteestä ja siitä, miten kuluttajan on vaikea hahmottaa kierrätystekstiilien jatkokäyttöä, minkä vuoksi moni saattaa pantata huonokuntoisia vaatteita kaapeissaan sen sijaan, että lajittelisi ne kiertoon:

”Kelvottomaltakin tuntuva tekstiili soveltuu vielä moneksi. Mikä ei sovellu käyttöön tai uusien tekstiilien tuottamiseen, kelpaa vielä esimerkiksi autojen ja pesukoneiden eristysmateriaaliksi. Tekstiilikeräystä toteuttavista yrityksistä saatujen tietojen mukaan vain muutama prosentti kerätyistä vaatteista päätyy poltettavaksi.

Keräystekstiileiksi soveltuvat useimmiten sellaisetkin vaatekappaleet, joita kuluttaja ei itse luonnehtisi tekstiiliksi. Esimerkiksi rikkinäiset kengät tai kuravaatteet kelpaavat jatkokäyttöön. Sen sijaan märkiä, homeisia tai muuten haisevia tekstiilejä kassiin ei haluta.”

(Savon Sanomat 14.3.2017)

Keräykseen voi viedä siis rikkinäiset kengätkin, kunhan vie melko puhdasta ja kuivaa, etteivät muut tekstiilit pilaannu tai varastot ala haista. Jos taas rikkinäisen haluaa myydä, se pitäisi mielestäni ensin korjata tai ainakin mainita ostajalle, että tuote ei ole ehjä. Jenni Sarraksen kirjassa on käytännöllinen ajatuskaavio lahjoittamisesta, lajittelusta ja myynnistä:

20170514_075010
Jenni Sarras: Tavarataidot (2017)

Erityisen hyvä on tuo kaavion kysymys “Onko tavarasta AIDOSTI kenellekään hyötyä?”: Tietänette sen tunteen, kun jokin esine tai vaate on odottanut varastossa jo pari-kolme vuotta ja itse vielä ajattelee, että “kyllä tälle varmasti käyttöä tulee”? Minulla oli jemmassa vanha Goretex-ajoasuni, vaikka moottoripyörää ei ole ollut enää vuosiin. Ajattelin vain, että ehkä sitten joskus. Puku oli kyllä ehjä ja hyväkuntoinen, mutta jossain vaiheessa hoksasin, että sen malli saattaisi mennä pian pois muodista. Asiaa puntaroituani totesin myös, etten ole ainakaan ihan heti ostamassa prätkää, joten myin ajoasun pois. Varastoon tilaa, minulle rahaa ja ostajalle kunnollinen puku käyttöön.

Vaikka eilen viimeksi näin ikkunasta lumisadetta, nyt alkaa olla vihdoin aika käydä loputkin talvivaatteet läpi ja päättää niiden kohtalosta: kiertoon vai kirpparille?

Täytynee etsiä myös yhdet uudet farkut! 😉

Valoisia toukokuun päiviä teille koko köörin puolesta toivottaa

Heli

Vastaa