Tuunaa ja toteuta!

Talvella ei ole niin suuresti väliä, mitä palttoon alla on (kun on niin pimeääkin!), mutta kesäpäivinä olisi kiva löytää aina jotain ihanaa päälle. Usein kuitenkin kesän reissut syövät budjetista suurimman osan, jolloin vaateostoksiin ei jää kovin pitkää penniä.

Mikä siis eteen? Toki voisin tarjota vain vakiovastaukseni – osta kirpparilta eli meiltä edullisesti! – mutta tällä erää kerron vähän vaatteiden tuunauksesta. Se on puuhaa, josta riittää iloa yleensä kaikenikäisille!

Aikuiset toivovat loma-ajalta vähemmän puhelimen ja tietokoneen näpytystä ja enemmän käsillä tekemistä, kuten puutarhanhoitoa, rakentamista tai ompelemista. Vaatetuunaus on mukava kevytversio ompelusta: ei tarvitse hankkia kaavoja ja kankaita, vaan voi ideoida jo olemassa olevista tekstiileistä uusia versioita! Lisäksi usein ompelurasiaan saattaa olla kertynyt tilkkuja, kangasmerkkejä ja varanappeja, joita voi hyödyntää uudistamisessa.

Lapsille puolestaan vaatteiden tuunaus mahdollistaa tutustumisen käsitöihin ja tekstiilien uusiokäyttöön leikin kautta: Ensin valitaan vanhemman kanssa vaatteet, joita tuunataan, ja sen jälkeen vain mielikuvitus on rajana!  Vanhoista vaatteista voi askarrella vaikka naamiaisasuja. Isommat lapset voivat ommella itse esimerkiksi nukenvaatteita ja kokeilla vaikka ompelukoneen käyttöäkin ilman pelkoa, että uusi kangas menee pilalle, ja pienemmät voivat puolestaan harsia kuvioita kankaaseen tai sitten liimailla Erikeeperillä tekstiilinpaloja tauluksi vanhan taulunkehyksen sisään. Siitäpä sisustustuote leikkimökkiin!

buttons

Muutamia ideoita vaatetuunaukseen:

– Vaihda napit! Takkeja ja paitoja voi uudistaa ihan vain nappeja vaihtamalla. Esimerkiksi tylsä yksivärinen paita saa iloa pirskahtelevan värisistä napeista.

– Ompele pitsireunus paidanhelmaan tai housunlahkeisiin! Pitsillä luot helposti romanttista tyyliä pukeutumiseen.

– Leikkaa hihat tai lahkeet irti! Vanhasta farkkutakista tulee festarikäyttöön tyylikäs liivi, ja farkuista saa shortsit tai jopa hameen, kun ratkoo saumaa sopivasti.

– Reikä on muotia! Vaatteet saavat olla nyt revittyjä. Voit leikata trikoopaidasta trendikkään hapsupaidan leikkaamalla helmaa 10-20 cm pystysuoriksi suikaleiksi. Voit myös saksia housujen polvia tai trikoopaidan selkämystä. Viilentävää ja tyylikästä. 😉

– Somista koristein. Ompele kangasmerkki, valetasku, pieni pitsikoriste tai vaikkapa ylijäämävetoketjusta taiteltava kukka kiinni vaatteeseen. Näin pelastat myös lempivaatteesi, jossa on pinttynyt tahra – koriste vain päälle!

– Piirrä tai paina! Huopakynillä tai painoväreillä voit tehdä kuviointeja useimpiin tekstiileihin.

– Tee aikuisten vaatteista lasten vaatteita. Tämä on vanha konsti: ennen tekstiilit käytettiin hyvin tarkkaan, joten vain hiutuneet osat poistettiin aikuisten vaatteista ja ehjästä kankaasta ommeltiin vaatteita lapsille. Jos siis T-paidan kainalossa on reikä, paidan etu- ja takaosassa on runsaasti tekstiiliä esimerkiksi hihattomaan paitaan tai pienempään T-paitaan. Vaihtoehtoisesti varsinkin koristeellisista printeistä voi tehdä vaatteita vaikka Barbie-nukeille tai pehmoleluille.

– Hyvä vaatehuolto kannattaa myös: Jos esimerkiksi kengissä on muoviosia, ne kannattaa kuurata Fairylla hohtavaksi. Nahka kannattaa puhdistaa ja käsitellä sille tarkoitetulla voiteella. Kengännauhat voi pestä välillä tai sitten vaihtaa kokonaan uudenvärisiin!

shoelace

Materiaalia vaatetuunaukseen löytyy yleensä hyvin jokaisen omasta vaatekaapista, mutta – no nyt sen sanon – lisäksi sitä voi ostaa edullisesti meiltä. 🙂

Tuunauksen riemua ja lämpöä kesäpäiviinne
toivottaa Vähänkäytetyn tiimin puolesta

Heli

Vastaa