Arjen inventaario

Elämme 11 kuukautta vuodessa ladataksemme kaikki toiveet, askareet ja tavoitteet siihen yhteen kuukauteen, lomaan. Kun lomakausi taas päättyy ja arki saapuu, monelle realisoituu, miten monet suunnitelmat jäivät kuitenkin toteutumatta.

Ihminen on sellainen olento, joka tarttuu mieluummin nopeisiin ja mukaviin asioihin kuin johonkin aikaavievään ja velvollisuudenmakuiseen tai jopa epämukavaan: päiväretki Ikeaan on monen mielestä paljon houkuttavampi vaihtoehto kuin varaston siivous.

Voisiko sitten loma olla ensi kesänä todellakin lomaa eikä työleiriä?
Miten se onnistuisi?

Tarvitaan arjen inventaariota. Jos haluat toteuttaa arkena enemmän asioita, se on täysin mahdollista. Vaikka meillä olisi kaikki maailman raha, emme voi ostaa lisää aikaa sekuntiakaan, mutta voimme järjestellä sitä itsellemme.

white_clock

Käy läpi seuraava 4 kohdan inventaariolista ja pohdi, voisitko muuttaa ajankäyttöäsi jollain tapaa kätevämmäksi:

1. Rutiinit ovat tärkeitä!

Syötkö säännöllisesti aamupalaa? Valitsetko seuraavan päivän vaatteet illalla? Lepäätkö joka päivä puoli tuntia heti töiden jälkeen vai paahdatko välittömästi päiväkotiin, kauppaan ja jumppaan?

Joskus lapsiperheiden ja vanhemman väen kellontarkoille rutiineille saatetaan naureskella, mutta pohjimmiltaan rutiinien tarkoitus on arjen sujuvoittaminen ja ajan säästäminen. Säännöllinen ruokailu pitää energiatason hyvänä, vaatevalinnat huomiseksi rauhoittavat tulevaa aamua ja lepohetki työpäivän jälkeen lisää toimintakykyä vapaa-ajan osalta.

***

2. Erilaiset aikasyöpöt pihistävät huomaamatta vapaa-aikaasi.

Yksi suurimmista aikasyöpöistä lienee nykyään sosiaalinen media, joka kulkee mukana siellä missä puhelinkin. Myös jokaviikkoiset kotityöt vievät usein hyvän tovin lyhyistä illoista, kun pyykkikone laulaa ja imuri soi.

Kaikkea kotityötä ei voi ulkoistaa, se käy jo kukkaron päälle, mutta melkein jokaiselta liikenee rahaa sen verran, että kerran kuussa jostain palvelusta voi nauttia:

RUOKA Esimerkiksi Foodie.fi-palvelu tarjoaa isommissa kaupungeissa ostosten keräilypalvelua: sinä klikkailet ostokset koriin nettipalvelussa ja haet ne seuraavana päivänä kaupasta valmiiksi kerättyinä ostoskasseihin. Palvelun hinta vaihtelee 4-10 euron välillä.

SIIVOUS Myös ostettu siivouspalvelu kerran kuussa on hyödyllistä luksusta: kun joku hoitaa säännöllisesti kodin suursiivouksen, sinun ei tarvitse kuin vähän imuroida siinä välissä.

VAATTEET Vaatekaupoillakaan ei tarvitse pyöriä tuntitolkulla: Verkkokaupoilla on yhä useammin ilmainen palautusmahdollisuus. Sovita vaatteet rauhassa kotona, sinulle tutussa valaistuksessa, oman peilin edessä.

Jos olet edelleen sillä kannalla, että kerran kuukaudessa näitä on liikaa rahallisesti, ymmärrän kyllä. Mutta entä edes kerran vuodessa, lomalla? Sinä voit keskittyä suunnittelemiisi projekteihin, kun joku muu hoitaa säännölliset askareet kuten ostokset ja siivoamisen.

***

3. Teetkö liian paljon asioita illassa?

Millainen on sinun normaali arki-iltasi? Kenties haet lapset koulusta ja tarhasta, pistäydyt samalla kaupassa, käytät koirat ulkona, teet ruokaa, hoidat kotiaskareita ja lähdet kuntosalille? Ajatukset ovat aina seuraavassa askeleessa ja nukkumaan mennessä moisen karusellin jälkeen vähän pyörryttää?

Kuten jo edellä kirjoitin, työpäivän jälkeen tarvitsee hetken lepoa. Jos olet päivät kotona, tarvitset yhtä lailla tyhjän hetken itsellesi jossain vaiheessa päivää. Ihmistä ei ole tehty puuhaamaan koneen lailla, vaan kyseessä on julma ihanne, jonka ohessa pelkkää olemista paheksutaan (turhaan). Eräs psykologi muistutti muutama vuosi sitten Helsingin Sanomissa, että arki-iltaan kannattaa mahduttaa vain yksi iso asia: tänään kauppareissu, huomenna kuntosali, ylihuomenna pyykkivuoren selätys.

Yhden isomman puuhan ohessa voi tehdä kaikkea pientä, mutta superihmisen manttelia ei tarvitse tavoitella. Maailma ei tule valmiiksi keskiviikkoillassa, vaikka miten sitä toivoisimme.

***

4. Laita to-do-listoille samankokoisia asioita.

Jos laitat listaasi sekaisin nopeasti ja hitaasti tehtäviä asioita, teet todennäköisesti vain nopeat, ja hitaat mutta tärkeät siirtyvät aina vain uudelle listalle ja jäävät tekemättä. Kirjoita siis erikseen nopeiden lista (vaihda olohuoneen lamppu, osta kukkamultaa, vie kengät suutariin) ja hitaiden lista (pese ikkunat, maalaa terassin lattia, siivoa varasto, lajittele käyttö- ja kirpparivaatteet)!

***

5. Synkkaa kalenterit!

Jos sinusta tuntuu, että muut perheenjäsenet järjestävät ohjelmaa sinulle tahtomattasi, yhdistäkää kalenterinne. Jokainen merkkaa, mitä milloinkin tekee ja aikoo – ja milloin tarvitsee aikaa ihan vain omille jutuilleen.


Oman ajankäytön suunnittelussa ei ole oikotietä onneen, mutta yleensä jo sen tarkastelu toimii huomaamatta ryhtiliikkeenä. Ehkä terassin lattian maalaus tulee valmiiksi yhdessä illassa, kun sille – ja vain sille – varaa selkeästi tietyn hetken eikä epämääräistä ”lomalla sitten” -aikaa joskus ensi kesänä.

relax_adult
Ota rentoutumista varten aikaa itsellesi joka päivä. Älä aloita heti uutta työpäivää, kun saavut vasta edellisen jälkeen kotiin.

 

Lopuksi haluan vielä jakaa yhden työhön liittyvän kiireenhallintavinkin, joka on vuosien saatossa muodostunut tärkeäksi minulle:

Eräällä ravintolassa työskentelevällä tuttavallani oli mielestäni paras tapa ikinä kiireen selättämiseen. Mitä enemmän ravintolassa oli asiakkaita eli kiirettä, sitä rauhallisemmin hän pyrki liikkumaan. Miksi?

Siksi, että kiireessä helposti liikkuu vauhdikkaasti, jolloin myös toiseen ihmiseen törmääminen, omiin koipiinsa kompastuminen tai muuten vain huolimaton tavaroiden ja asioiden käsittely on todennäköisempää. Tästä puolestaan olisi seurannut tuttavani työpaikassa kaatuneita juomia, lattialle lätsähtäneitä ruokia ja vääriä tilauksia, mikä olisi hidastanut jo valmiiksi kiireistä aikaa ravintolassa.

Rauhallisella toiminnallaan hän halusi aina varmistaa, että kaikki tulee varmasti yhdellä yrittämällä valmiiksi ilman ajanhukkaa.


Jos sinulla on niksejä arjen aikatauluihin ja aikasyöppöjen suitsintaan, jaa ihmeessä ideasi kommenteissa meidän kanssamme!

Ihanaa ja kiireetöntä arkea teille kaikille
Vähänkäytetyn tiimin puolesta toivottaen

Heli

Vastaa