Vinkit kestävään kuluttamiseen

Tänään marraskuun 11. päivä vietetään Singles’ Dayta, sinkkujen juhlapäivää. Kiinalaislähtöinen juhlapäivä on nykyään maailman suurin sesonkipäivä, ohittaen esimerkiksi Black Fridayn. Tätä päivää ei ole suotta tituleerattu universumin suurimmaksi ostopäiväksi, sillä vuonna 2019 kiinalainen verkkokauppa Alibaba myi yhden päivän aikana 30,8 miljardin dollarin edestä tavaraa.

Edullista tavaraa on tarjolla paljon, se esitellään meille houkuttelevasti ja se on helposti saatavilla. Tämä on johtanut meidät ylikuluttamisen trendiin. Lue parhaat vinkit ylikuluttamisen ehkäisyyn ja siihen, miten kuluttaa kestävästi tarjouspäivien pyörteissä.

Korjaa ja kierrätä

Useimmilla meistä on jo valmiiksi kaapit täynnä tavaraa. Harkitse siis tarvitsetko lisää tavaraa. Voisiko rikkinäisiä tavaroita korjata? Rikkinäiset tavarat tulee hävittää ohjeiden mukaan ja turhat tavarat kannattaa kierrättää. Näin ne eivät myöskään vie turhaan tilaa kotona. Vähänkäytetyn kautta voi myydä esimerkiksi ehjiä ja käyttökelpoisia vaatteita ja harrastusvälineitä. Tienaat samalla rahaa palkaksi vaivannäöstä!

Lue lisää myymisestä Vähänkäytettyssä

Älä osta uutta ellei ole pakko

Vaatteetkin ovat käyttötavaraa, jotka täytyy uusia viimeistään siinä vaiheessa, kun sukan päästä pilkottaa pottuvarvas, tai villapaita muistuttaa nukan takia vanupalloa. Tässä vaiheessa jokainen meistä voi tehdä valinnan uuden tai käytetyn ostamisen väliltä. Yhä useampi päätyykin nykyään etsimään tarvitsemaansa ensin kirpputorilta. Ostamalla tuotteet käytettynä, tuet kiertotaloutta ja vähennät uusien vaatteiden valmistamisesta syntyvää kuormitusta luonnolle. Kiertotaloudessa tuotteeseen tai palveluihin käytetyt luonnonvarat pyritään hyödyntämään mahdollisimman tehokkaasti niin, että materiaalit pysyvät kierrossa mahdollisimman pitkään. Raaka-aineet käytetään tehokkaasti eikä jätettä juurikaan synny.

Lue lisää: Kiertotalous tekee hyvää maapallolle


Monet tuotteet kestävät pitkään, jopa sukupolvelta toiselle! Harkitse siis tarkoin kannattaako tuote ostaa uutena vai käytettynä. Käytetyn tuotteen saat lisäksi murto-osalla uuden hinnasta, joten lompakkokin kiittää! Muista siis tehdä nämä kolme asiaa omassa arjessasi. Korjaa, kierrätä ja mieti voiko tarvitsemasi tuotteen hankkia käytettynä uuden sijaan.

Vähänkäytetty.fi on käytettyjen tavaroiden verkkokauppa, jossa myyjinä ja ostajina toimivat yksittäiset ihmiset. Palvelullamme on kuukausittain yli 300 000 käyttäjää ja jatkuvasti kasvavaan valikoimaamme kuuluu lähes 200 000 vähän käytettyä secondhand-ihanuutta. Siirry tästä nettikirpputorille.

-Saija

Kirjoittaja on Vähänkäytetyn markkinointiasiantuntija ja kiertotalouden puolestapuhuja.

Vastaa