Vähiksen tarina

Elokuun 14. päivä Vähänkäytetty.fi täytti seitsemän vuotta. Paljon onnea maailman edistyksellisimmälle nettikirppikselle! Synttäreiden kunniaksi päätimme jakaa teille Vähänkäytetty.fin, eli tuttujen kesken “Vähiksen” tarinan.

Vähänkäytetty.fi on ilmainen käytettyjen tavaroiden verkkokauppa, jossa myyjinä ja ostajina toimivat yksittäiset ihmiset. Täällä voit unohtaa yv:t ja av:t, sillä palvelumme on tavallinen verkkokauppa, josta voit ostaa tuotteita samalla kertaa usealta eri myyjältä. Toimitamme kaiken sinulle yhdessä paketissa, vain yhdellä toimituskululla!

Tarjoamme asiakkaillemme siis helpon ja vaivattoman osto- ja myyntipalvelun ja poistamme samalla monet nettikirppisten sekä kivijalkakirpputorien haasteet.

Shoppailu on 100 % turvallista. Myyjänä sinun ei tarvitse huolehtia tuotteidesi esillelaitosta eikä vastailla ostajien kysymyksiin tai hintatarjouksiin. Ainutlaatuisen palvelukonseptimme ansiosta hoidamme puolestasi myymiesi tuotteiden esillelaiton, myymisen, lähettämisen ostajille sekä asiakaspalvelun.

Suomen suosituimman nettikirppiksen taustalla on monilahjakas kasvava tiimi, jota luotsaa eteenpäin toimitusjohtaja Ossi Salo.

Vähänkäytetty.fi toimii jo 13:ssa Euroopan maassa nimellä Netflea, ja tiimiimme kuuluu osa-aikaisia työntekijöitä myös Saksasta ja Hollannista.

Aloitimme toiminnan siis vuonna 2014 ja olemme myyneet yli miljoona second hand -tuotetta. Saamme kuukausittain myyntiin kymmeniä tuhansia uusia ja käytettyjä tuotteita yksityisiltä myyjiltä. Keskusvarastomme sijaitsee Tallinnassa, josta paketit lähtevät matkaan eri puolille Eurooppaa.

Palvelullamme on kuukausittain yli 300 000 käyttäjää. Vuoden 2019 lopussa liikevaihtomme on vuositasolla mitattuna noin 3 miljoonaa euroa. Tavoitteenamme on olla vuoteen 2022 mennessä Euroopan suurin vertaisverkkokauppa.

Kaikki alkoi pienestä mekosta

Mekko oli pieni, suloinen ja maksoi vain 3 euroa. Myyjä lupasi lähettää sen seuraavan viikon aikana, kunhan vain ehtisi piipahtaa postissa. Paketin toimitus maksaisi 4,90 euroa, enemmän kuin itse mekko, mikä kuulosti paljolta, mutta toisaalta myyjällä ei ollut muita tuotteita myytävänä. Eräällä toisella myyjällä olisi kyllä ollut muutamia vaatteita, mutta niistä olisi joutunut maksamaan taas uudet toimituskulut.

Idea ainutlaatuisesta nettikirppiksestä sai alkunsa helmikuussa 2013, kun Ossin vaimo löysi heidän tyttövauvalleen sievän mekon Facebook-ryhmästä. Vaikka Salo olikin tyytyväinen siihen, että vaimo shoppaili Facebook-ryhmissä, hän ei voinut käsittää toimituskuluja, jotka olivat suuremmat kuin itse mekon hinta, ja sitä, ettei vaimo tilannut samoilla toimituskuluilla useampaa vauvanvaatetta kerralla.

”Eihän tuossa ole mitään järkeä”, tuumi Salo. Useamman tuotteen tilaaminen kerralla ei vain ollut mahdollista, koska mekon myyjällä ei ollut muuta myytävää.

Mekon toimituskulujen lisäksi Salo mietti myyjän näkökulmaa ja tämän näkemää vaivaa muutaman euron tähden: rovaniemeläinen myyjä oli laittanut mekon myyntiin Facebookiin, viestitellyt siellä mahdollisten ostajien kanssa, odottanut maksua tililleen ja vienyt pakkaamansa mekon postiin.

Salo ihmetteli, eikö käytetyille tavaroille ollut olemassa verkkokauppaa, josta olisi voinut ostaa samaan tapaan kuin uusiakin tuotteita, eli poimia samalta sivustolta ostoskoriin niin monta tuotetta kuin haluaa ja maksaa vain yhdet toimituskulut. Vaimon mielestä ajatus sellaisesta verkkokaupasta olisi mahdoton, sillä myytävät tuotteet ovat eri ihmisillä ympäri Suomea.

Salo näki kuitenkin ajatuksessa mahdollisuuden: hän päätti perustaa palvelun, jossa verkkokauppayritys hoitaa myyjän ja ostajan välisen rahaliikenteen ja tuotteiden lähetyksen. Eräs enkelisijoittaja sekä innovaatiotoimintaa rahoittava Tekes innostuivat ideasta, sillä samanlaista toimintaa ei muualla maailmassa vielä ollut. Palvelu sai nimekseen vähänkäytetty.fi.

Lupaavan alun ansiosta Salo jätti palkkatyönsä ja alkoi kokopäiväiseksi yrittäjäksi. Yrittäjyys oli hänelle tuttua ennestään, sillä Salo oli perustanut ensimmäisen yrityksensä vain 18-vuotiaana. Myös kierrättäminen ja kirpputorit olivat hänelle tuttuja – hän on ollut ahkera käytetyn tavaran ostaja jo nuoresta asti.

Vähänkäytetty.fistä on nopeasti kasvanut Suomen suosituin second hand -tuotteiden verkkokauppa, joka pyrkii tarjoamaan juuri Sinulle sopivimman tavan ostaa ja myydä. Pidetään kiertotalouden rattaat pyörimässä yhdessä!

Yksi kommentti artikkeliin ”Vähiksen tarina

  1. Kirsi Puustinen

    Onnea seitsemästä vuodesta ja paljon vuosia lisää. Olen ollut mukana yli puolet tuosta ajasta ja olen ollut tyytyväinen

Vastaa