Uudelleenkäytetty vaate on ympäristöteko

Haluatko tietää, paljonko säästät luonnonvaroja ja CO2-päästöjä, kun hankit vähän käytetyn vaatteen? Entä mikä on uudelleenkäytetty vaate ja miten sen hankkimista voidaan ajatella ympäristötekona? Kuinka voit edistää kiertotaloutta käyttämällä Vähänkäytetty.fi-palvelua.

Kiertotalous ja ilmastonmuutos on noussut viime vuosina yhdeksi keskeisemmäksi puheenaiheeksi. Nyt keskusteluun on nousemassa tekstiiliteollisuuden päästöt ja vaatteiden uudelleenkäyttö. Suomessa käytöstä poistetaan vuosittain noin 13 kiloa tekstiiliä jokaista asukasta kohden. Tekstiilijätteen määrä on suuri ja Suomessa käynnistyy valtakunnallinen poistotekstiilien keräys vuoteen 2023 mennessä.

Poistotekstiileistä vain pieni osa päätyy kierrätykseen, koska valtaosa eli 80 % hyödynnetään energiana. EU:n alueella poistotekstiilien kierrätysprosentti on alhainen, vain 3–8 % tekstiileistä kierrätetään ja näin ollen hyödynnetään materiaalina (STT 2020). Tekstiilien kierrättäminen on teknologisesti vaikeaa ja maailmanlaajuisesti tekstiileistä kierrätetään vain prosentti.

Vaatteiden uudelleenkäyttö

Vaatteiden uudelleenkäyttö on hyvä konkreettinen keino vaikuttaa omaan hiilijalanjälkeen. Hyväkuntoiset, ehjät ja puhtaat vaatteet voidaan ohjata uudelleenkäyttöön. Vaate, jonka voi antaa kaverille, on myös sopiva uudelleenkäytettäväksi. Vaatteiden uudelleenkäyttö kannattaa, koska se pidentää niiden käyttöikää. Uudelleen käytetty vaate on ekologinen arvovalinta ja ympäristöteko, jolla voidaan edistää kiertotaloutta. Itselle turha tai sopimaton vaate on järkevää laittaa jatkokäyttöön toiselle.

Vaatteiden pidempiaikaisella käytöllä voidaan vähentää merkittävästi tekstiiliteollisuuden kasvihuonepäästöjä. Tekstiili- ja muotiteollisuus tuottaa enemmän kasvihuonepäästöjä kuin lento- ja laivaliikenne yhteensä. Vaatteen uudelleenkäytöllä vältetään uuden vaatteen tuotantoprosessin aiheuttama ympäristökuorma.

Vaatetuotannon ympäristökuorma ei ole vähäinen. Esimerkiksi yhden puuvillapaidan valmistaminen kuluttaa vettä jopa 2700 litraa. Vaatteiden uudelleenkäyttö on merkittävä keino vähentää kasvihuonepäästöjä. Sen sijaan, että ostamme uusia vaatteita, voimme hankkia vähän käytettyjä ja laadukkaita vaatteita, joita voidaan käyttää vielä pitkään.

Vaatteiden uudelleenkäyttö on yksi tapa tehdä aktiivisia tekoja ympäristön puolesta. Vähän käytetyt vaatteet, jotka vielä ovat käyttökelpoisia sellaisenaan voidaan ohjata uudelleenkäyttöön. Käytetyn vaatteen ostaminen on kestävää kehitystä tukeva valinta. Uudelleenkäytetty vaate on ympäristöteko parhaimmillaan: mitä pidempi vaatteen käyttöikä on, sitä pienempi on sen hiilijalanjälki.

Käyttöön kelpaamattomat vaatteet kuuluvat sekajätteisiin, josta ne ohjautuvat energiahyödyntämiseen. Huonokuntoisia vaatteita ei tule viedä kierrätykseen, koska ne päätyvät lajittelun kautta jätteisiin. 

Vähänkäytetty.fi:n kiertotalousratkaisu

Voit edistää kiertotaloutta käyttämällä Vähänkäytetty.fi palvelua. Olemme kiertotalouden nettikirpputori, joka auttaa kuluttajaa saamaan vähän käytetyt vaatteet myyntiin ja uudelleenkäyttöön. Voit laittaa sinulle tarpeettomat vaatteet uudelleenkäyttöön Myy helposti– tai Myy itse -palvelussa. Myytäväksi sopivat vaatteet, joita ystäväsikin voisi pitää. Verkkokauppa tarjoaa kestäviä vaatteita uudelleenkäyttöön edullisella hinnalla. 

Vähänkäytetty.fi pyrkii tekemään oman osansa ympäristötalkoissa. Teemme kiertotaloutta käytännössä yhdessä asiakkaidemme kanssa. Tutustu Vähänkäytetty.fi myyjän valintojen vaikutuksiin ja ostajan valintojen vaikutuksiin laskurissamme

Lue lisää:

Kiertotalous

Suomalainen kuluttaa 13–18 kiloa tekstiilejä vuodessa – Tekstiilijäte on globaali ongelma, jonka ratkaisu vaatii asennemuutosta

Vastaa