Mini mini minimalismi – osta yksi, myy toinen

Minimalismi on uusi trendi, jonka ideana on vähentää uusia tavaroita ja keskittyä olennaisiin asioihin arjessa. Minimalismi ei siis tarkoita vain vähemmän ostamista, vaan myös kulutuksen vähentämistä.

Kierrätetyt vaatteet ovat osa minimalismi trendiä. Vaateteollisuus on yksi suurimmista ympäristön kuormittajista, joten vaatteiden kierrätys on tärkeää kestävän kehityksen kannalta. Uusien vaatteiden valmistus kuluttaa todella paljon luonnonvaroja ja energiaa, joten siksi kannattaa valita second hand-muoti uusien vaatteiden sijasta.

Käytettyjen vaatteiden käyttäminen on taloudellisesti kannattavaa, sillä käytettyjen vaatteiden hinnat ovat edullisempi kuin uusien. Ostajana säästät näin vaatteiden hankinnassa myös taloudellisesti. Käytettyjä vaatteita ostamalla voi löytää persoonallisia vaatteita, joita ei välttämättä enää myydä kaupoissa.

Vaikka minimalistinen trendi kuulostaa mukavalta, kuinka sen voisi sovittaa omaan arkeen? Tärkeintä on lähteä tässä liikkeelle omista tarpeista ja tavoitteista. On hankalaa sovittaa oma elämä jonkun toisen mallin mukaan. Tämän takia listasimme vinkkejä minimalistisen trendin sovittamisesta omaan arkeen:

  1. Aloita käymällä läpi vaatteitasi ja mieti, mitä tarvitset ja mistä vaatteista voit luopua.
  2. Pidä asiat yksinkertaisina. Karsi kaikki turha pois ja pidä vain tarpeelliset asiat. Tee päätöksiä sen perusteella, mikä on tärkeää sinulle.
  3. Harkitse tavaroiden ja vaatteiden lainaamista tai jakamista. Jos tarvitset jotain vain harvoin, harkitse sen lainaamista tai jakamista läheistesi kanssa. Näin tarve uusien tavaroiden ostamiselle vähenee ja tämä auttaa säästämään rahaa. 
  4. Pyri hankkimaan vaatekappaleita, jotka sopivat useamman vaatteen kanssa ja sopivat useampaan tilaisuuteen. Esimerkiksi Pinterestissä ja TikTokissa on ollut pitkään suosiossa ”minimalist capsule wardrope”-kuvat ja videot, jossa pyritään minimaalisella vaatemäärällä luomaan mahdollisimman monta asukokonaisuutta.
  5. Osta yksi, myy toinen. Tässä vältellään ajautumasta tilanteeseen, jossa ostetaan paljon hyödyllisiä (tai vähemmän hyödyllisiä) tuotteita, myymällä aina yhtä monta tuotetta kuin on ostettu. Eli jos ostat kaksi paitaa vähän käytettynä niin vaatekaapista myydään muutama vaate pois “uusien tieltä”.

    Tässä vuoden 2018 capsule wardrope kuva, joka nousi uudelleen suosioon Pinterestissä viime vuonna.

On tärkeä muistaa, ettei vähäinen ostaminen ja omistaminen tarkoita sitä, että pitäisi elää täysin ilman tavaroita ja vaatteita. Tärkeintä on se, että omistaa vain ne vaatteet ja tavarat, joita oikeasti tarvitsee ja jotka tuovat iloa arkeen. Tavaroiden ja vaatteiden vähentäminen vapauttaa tilaa ja mahdollistaa yksinkertaisemman elämän. 

Vähänkäytetty.fi on mukana kehittämässä kestävää kehitystä ja tuo jokaisen kotitalouteen helpon ja kätevän tavan kierrättää vaatteita. 

Vastaa