Haastattelussa Suti Niemelä

Tutustu Sutiin: 24 -vuotias ilmailualan purseri Helsingistä. TikTokissa hän jakaa ainutlaatuista näkemystään lentohenkilökunnan arjesta, matkoista ja työn vaatimuksista. Suti inspiroi lähes 30 000 seuraajaansa jakamaan intohimoa matkustamiseen ja unelmien tavoitteluun. Hänen aitous, positiivisuus ja avoin asenne tekevät hänestä inspiroivan sisällöntuottajan. Kysyimme Instagramissa @vähänkäytettyfi seuraajilta, mitä he haluaisivat kysyä Sutilta. Kysymyksiä tuli paljon ja valitsimme osan teidän kysymyksistä mukaan haastatteluun.

Voitko kertoa hieman itsestäsi niille, jotka eivät ole vielä tutustuneet sinuun?

Olen Suti, 24-vuotias Helsingissä kasvanut ilmailualan purseri. Kävin koulut Suomessa, Stadin seuduilla ja valmistuin ammattikoulusta ja kirjoitin ylioppilaaksi samanaikaisesti vuonna 2018, samana vuonna aloitin myös lentämään. Viime vuonna (2022) muutin työn perässä Tukholmaan, ja aloitin rakentamaan elämää ruotsalaiseen arkeen. Olen pian asunut Tukholmassa noin vuoden ajan. Täällä on rakentunut ruotsalainen kulttuuri osaksi omaa identiteettiä. Olen kaksikielinen, puhun toisena äidinkielenä ruotsia ja toivoin teininä muuttavani joku päivä Tukholmaan. Iso unelma mun kohdallani on toteutunut – töissä Pohjoismaisella lentoyhtiöllä suomenruotsalaisena ja asuinpaikkana Ruotsin pääkaupunki.  

 Perheeni asuu edelleen Suomessa, mutta itse tällaisena perheen “mustana lampaana” olen aina halunnut lähteä maailmalle ja nähdä paljon enemmän. Ilmailuala oli portti maailmalle, ja siitä kiitos vanhemmille, ammattikoulun opettajille sekä kaikille matkan varrella vastaan tulleille ihmisille.  

 

Miten syntyi @sutiboeh TikTok -tili? 

@sutiboeh TikTok-tili syntyi itseasiassa kokeilumielessä. Tein aluksi huulisynkkaus videoita, koska se näytti hauskalta ja löysin kivoja videoita. Palasin lentämään vuonna 2021 ja se oli myös aikaa kun maailmanlaajuisesti alettiin kutsua matkustamomiehistöä takaisin töihin. Tein edelleen satunnaisesti huulisynkkausvideoita, mutta pidin aiheen humoristisessa mielessä ilmailualaan ja meidän työhön liittyen.  

Talvella 2022 päätin kokeilla tehdä TikTok:iin My Day videon kokeilumielessä, ja postattuani sen, se oli kerännyt päivässä lähes 20 000 katselukertaa. Sain silloin sain inspiraation, että alan tekemään sisältöä ilmailualan työstäni ja sen tyylistä. Mukana tulivat myös työn vaatimukset, hyvät ja haastavat puolet sekä erilaisia My Day videoita kohteista joissa miehistön kanssa yövymme, kuten Amsterdam, Lontoo sekä Göteborg. Kun muutin Tukholmaan, tilini sisältöön alkoi tulemaan myös videoita itse Tukholmaan muutosta sekä elämästä Tukholmalaisena. Aina kun ideoita tulee, lähinnä lentotyöstä, kuvaan videon ja julkaisen sen usein samana päivänä.  

 

 Mitä hyvää ja huonoa TikTok -tilisi ylläpitäminen on tuonut? 

Omalla kohdallani TikTok-tilini on tuonut ainoastaan positiivista kuvaa. Huonoa on ehkä ainoastaan ajoitus. Välillä lentoaikataulut ovat niin tiukoilla, että videoiden kuvaaminen jää tiettyinä kuukausina vähemmälle. Sen lisäksi, jotkut videot ovat aiheuttaneet villiä keskustelua ilmailualan tiukoista vaatimuksista esimerkiksi ulkonäön suhteen sekä palkkaeroista yhtiöiden välillä. En ole tehnyt palkkaan liittyviä videoita, sillä palkat vaihtelevat yhtiökohtaisesti.  

 

 

Minkälaisia tarinoita ja aiheita haluat erityisesti tuoda esille sisältöjesi kautta? 

Haluan sisältöni kautta tuoda esille urakehitystä, inspiraatiota lento- ja vapaa-ajan matkustamiseen sekä Cabin Crew työn vaatimuksia, ja millaista meidän työ todellisuudessa on. Pidän sisältöni matkailu- ja työpainotteisena. Matkailuvideot ovat usein omilta matkoiltani, kuten muun muassa Costa Ricasta, Mallorcalta ja Amsterdamista. Työpainoitteisia videoita ovat muun muassa liittyneet Cabin Crewn ulkonäköön, koulutukseen, hotelleihin ja lentopelkoon. Myös meidän päivittäisestä työstä on kysytty; Mitä tehdään ennen lentoa tai Mitä kaikkea miehistö pakkaa mukaan töihin? 

 

Sinua seuraa lähes 30 000 ihmistä TikTok:ssa. Kuinka olet kasvattanut yhteisöäsi TikTok:ssa ja millainen vuorovaikutus on sinulle tärkeää seuraajiesi kanssa? 

Tuntuu, että kun teen TikTok-aiheisia videoita työstäni, johon ei kuka tahansa pääse, on aiheuttanut suuren mielenkiinnon. Suosin myös ns “täysillä” elämistä, ja TikTok:ssa pyrin antamaan seuraajille viestin nauttia elämästä, lähteä kiertämään maailmaa ja tavoittelemaan omia unelmia, oli ne sitten ilmailualalla tai muussa unelmatyössä. Oman työni tuomat työsuhde-edut ovat herättäneet kiinnostusta ja tiedonhalua. Meidän työssä on hyvät työsuhde edut, joihin automaattisesti kuuluu alennetut lentojen hinnat. Yleisömäärä on kasvanut varmasti mielenkiinnon kohteen vuoksi – ilmailualalle haluaa lähes jokainen jossain vaiheessa elämäänsä, ja joillekin siitä tulee elämäntapa!  

Minulle on tärkeä antaa seuraajille mahdollisimman realistinen ja faktoihin perustuva kuva työstäni, matkustamisesta ja miksi Cabin Crew työssä ollaan tiukkoja esimerkiksi pituuden ja näkyvien tatuointien suhteen. Olen iloinen, että tiukat vaatimukset ja työn luonne on herättänyt keskustelua seuraajissa, ja pyrin parhaani mukaan vastaamaan samoihin kysymyksiin yhdellä videolla. Eniten vuorovaikutusta syntyy, kun otan puheeksi ulkonäön, vaatimukset koulutukseen pääsyyn sekä meidän elämäntyylin hotellihuoneissa ympäri maailmaa – meillä on nimittäin vaatimukset myös hotellien suhteen.  

Tärkeää on, että seuraajani saavat inspiraatiota matkustamiseen, maailman näkemiseen sekä ilmailualan henkilökunnan työn luonteeseen. Olemme vastuussa matkustajien turvallisuudesta, ja sitä ei voi tänä päivänä vielä tarpeeksi korostaa. Me huolehdimme lennon turvallisuudesta ja kouluttaudumme erilaisiin hätätilanteisiin. Olen myös iloinen siitä, että TikTok-tilini on suoraan muuttanut joidenkin käsityksen lentomatkustamisesta ja he ovat saaneet intoa lähteä maailmalle!  

 

 

Miten ylläpidät luovuuttasi ja motivaatiotasi sisällöntuottajana?   

Olen ollut oikeastaan luova syntymästä lähtien. Pidän luovuuttani yllä seuraamalla aktiivisesti uutisia maailmalta ja erityisesti lentoalalta. Kun sopivia aiheita löytyy, tai töissä herää inspiraatio, kirjoitan aiheen ylös ja kehittelen videon työhöni liittyen. Motivaatiota lisää ehdottomasti seuraajat ja heidän kysymyksensä tästä työstä. Parasta motivaatiota on myös, kun lennoilla Suomeen matkustajia on alkanut tervehtimään tuttavallisemmin. Monet ovat sanoneet nähneensä TikTok-tilini, ja sitä kautta heille tulee turvallinen olo lentää kanssani. Ilman seuraajiani ja heidän kiinnostusta, minulla ei olisi aktiivista TikTok-tiliä. Kiitos seuraajilleni ja tukijoille.  

 

 

 

Teet matkailuun sisältyviä videoita ja olet itse Cabin Crew. Minkälaisia vinkkejä antaisit vanhemmille, jotka valmistautuvat ensimmäiseen yhteiseen lentoon lapsen kanssa? 

Jos olet ensimmäistä kertaa lähdössä lennolle lapsen kanssa, annan muutaman vinkin. 

  • Varaa tarpeeksi aikaa lentokentälle, vähintään 2 tuntia ennen lennon lähtöä, mutta ruuhka-aikoina 3 tuntia ennen 
  • Pakkaa käsimatkatavaroihin myös lapselle vaihtovaatteita, ruumalaukut aina silloin tällöin jäävät kyydistä 
  • Osta lentokentältä lapselle lennolle mukaan syötävää, ja varmista että se ei ole heti pahaksi menevää. Lapsen on hyvä tulla lennolle ravittuna, eli hyödyntäkää lentokentän ravintolatarjontaa. 
  • Varaa lapselle tekemistä lennolle, esimerkiksi värityskirja, lataa ipadille elokuva, joka on kestoltaan hieman lyhyempi mitä lento tai osta lapselle mieluisa lelu lennon ajaksi lentokentältä. 

 

 

Sinulla on hieno tyyli ja elegantti tyyli. Mikä inspiroi sinun tyyliäsi? 

Kiitos, tyylini on vaihtunut vuosien varrella, mutta tykkään todella yksinkertaisesta tyylistä. Tyyliäni inspiroi erilaiset maailmalla tunnetut merkit, kuten Valentino, Michael Kors sekä Balenciaga. Se millaisia vaatteita tykkään yhdistellä, juontaa juurensa kyllä Hollannista. Mulla on muutamia hollantilaisia ystäviä, joilta sain inspiraatiota muun muassa helteelle pukeutumiseen. Heidän päivittäinen tyyli kertoo myös heidän elämäntyylistä! Pohjoismaalaiset inspiroivat myös tyyliäni, niin pukeutumiseen kuin elämäntyyliin. 

 Seuraan aktiivisesti maailmalla matkustavia ihmisiä, jotka ovat myös ilmailu-alalla, heiltä saa esimerkiksi inspiraatiota pukeutumiseen eri pituisille lennoille. Olen lähdössä elokuun lopussa kahdeksi viikoksi lomalle Aasiaan, ja sieltä on tulossa videoita TikTokin puolelle, olen saanut inspiraatiota paljon lentomatkustamiseen TikTokista ja maailmalta.  

 Jos tyyliin voi ottaa mukaan myös vapaa-ajan, esimerkiksi kodin sisustukseen olen saanut inspiraatiota muun muassa TikTokista, erilaisista hotellihuoneista ympäri maailmaa ja lentokenttien loungeista.  

 Tyyliäni inspiroivat Pohjoismaat, Hollanti ja työni tuoma inspiraatio.  

Vastaa