Haastattelussa Talousvalmentaja Jenna Mattila

Voitko kertoa hieman itsestäsi niille, jotka eivät ole vielä tutustuneet sinuun?

Nimeni on Jenna Mattila. Olen yrittäjä, taloudellisen hyvinvoinninkouluttaja, tietokirjailija ja kahden päiväkoti-ikäisen lapsen äiti. Taustaltani olen terveydenhuollon ja työhyvinvoinnin asiantuntija. Toimin nykyisin talousvaikuttajana ja ns. avaan talouteen liittyvät numerot selkeämpään muotoon. 

Perustan ajatuksiani tutkimustietoon muutoksen toteuttamisesta ja taloudellisen hyvinvoinnin tarkastelusta. Taloudellinen hyvinvointi tai raha ajatukseni eivät siis perustu tiettyyn varallisuuteen tai palkka keskeiseen ajatteluun. Teema, minkä ympärillä toimin keskittyy lähinnä yksilön omaan taloudelliseen hyvinvointiin. 

Miten syntyi @jennamattilaofficial Instagram -tili? 

Alunperin vuonna 2019 @jennamattilaofficial oli minun oma henkilökohtainen Instagram -tilini. Kun jäin perhevapaalle, jaoin ajatuksiani siitä elämänvaiheesta. Nopeasti aiheeni kääntyivät säästämis- ja budjetointipuheeksi, koska perhevapaalla elin 500€/kk tuloilla. Silloisen elämäntilanteeni takia pohdin tilillä, miten elää hyvää ja täyttä arkea hyvin pienillä tuloilla. Alussa puhuin omalla tililläni lähinnä säästämisestä ja omasta taloudellisesta hyvinvoinnista. 

Huomasin tuolloin etteivät nämä aiheet olleet muille yleisellä tasolla selkeitä samalla tavalla kuin se oli minulle ollut. Opin tuolloin, että ihmisillä on kovia tarpeita ymmärtää ja oppia talouden hallinnasta ja talouteen liittyvistä asioista. Aiheeni tilillä alkoivat tämän myötä laajenemaan yleisen talouskeskustelun ympärille. Aloin jo tuolloin haaveilla, että voisin auttaa ja tukea enemmän ihmisiä tämän aiheen ympärillä. 

Mitä hyvää ja huonoa Instagram -tilisi ylläpitäminen on tuonut? 

On paljon hyvää. Olen tutustunut ja jopa ystävystynyt useiden ihmisten kanssa Instagramin kautta. Nämä Instagramin kautta tulleet kontaktit ovat jopa olleet yrittäjyyden kehityksen kannalta tärkeitä. Koen hyviksi puoliksi ylipäätänsä verkoston ja vuorovaikutuksen ihmisten kanssa. Instagramissa talouspuheen ympärillä on todella hyvä meininki ja ihmiset ovat lähtökohtaisesti kannustavia. 

Tavoitteellisen sosiaalisen median ylläpitäminen vie paljon aikaa. Tekemiseen täytyy oikeasti panostaa, jotta käyttäjätili kehittyy ja kasvaa. Aikaa vie myös sosiaalisen median kautta luotujen suhteiden ylläpitäminen. Jos jotain huonoa pitäisi mainita, mainitsisin sen, kuinka paljon aikaa tämä vaatii. 

Olen päässyt todella helpolla ns.”soraäänistä”. Olen saanut seuraajamäärään verrattuna vähän kritiikkiä. Olen antanut kymmeniä eri mediahaastatteluja. Tiedän, että nämä haastattelut ovat linkattuna Facebookiin ja aiheet, mistä puhun herättävät paljon tunteita ja keskustelua. Ensimmäisten haastattelujen yhteydessä erehdyin lukemaan Facebook -kommentteja ja ne “osu ja upposi” minuun. Itsensä asettaminen negatiiviselle huomiolle ei ole helppoa. Olen todella herkkä ja koen raskaaksi, jos ihmiset puhuvat negatiivisia asioita minusta tai jopa asioita, jotka eivät pidä paikkaansa. Tämä on asia, mistä haluan itseäni suojata. Täysin se ei onnistu, kun tekee julkista työtä. 

Minkälaisia tarinoita ja aiheita haluat erityisesti tuoda esille sisältöjesi kautta?

Minulla on kolme pääasiallista teemaa, joista puhun Instagram -tililläni. Yksi näistä aiheista on selkeästi yksilön talous. En välttämättä puhu tarkemmin suurista talouden ilmiöistä vaan olen keskittynyt lähinnä yksilön talouteen. Puhun myös yksityisen yrittäjän näkökulmasta, sekä minulle äärimmäisen tärkeästä aiheesta yksilön mielenhyvinvoinnista eli inhimillisistä taustatekijöistä. Haluan tuoda omassa tekemisessä esille sen, ettei taloudellinen hyvinvointi ole yhtä kuin tilin saldo, tietty varallisuuden taso tai edes näiden asioiden tavoittelu. Taloudellinen hyvinvointi on kokonaisvaltainen asia, koska raha resurssina määrittää mahdollisuuksia toteuttaa erilaisia asioita ja ratkaisuja. Kaikilla on mahdollisuus lisätä omaa koettua taloudellista hyvinvointia omassa arjessa ja elämässä riippumatta rahatilanteesta tai tulotasostaan. 

Haluan antaa konkreettisia neuvoja siitä, miten voi parantaa omaa taloudellista hyvinvointia sekä opettaa armollisuutta. Olemme kaikki tehneet ratkaisuja, jotka eivät ole meille itsellemme edullisia ratkaisuja, mutta se on inhimillistä. Riippumatta niistä ratkaisuista aina on uusi tilaisuus valita ja tehdä uusia ratkaisuja. Tämä on se, mitä haluan viestiä. Haluan inhimillisyyden ja armollisuuden kautta tukea ja auttaa ihmisiä edistämään heidän omaa talouden tilannetta, varallisuustasoa ja muita taloudellisia tavoitteita kohti 

Sinua seuraa lähes 10 000 ihmistä Instagramissa. Kuinka olet kasvattanut yhteisöäsi Instagramissa ja millainen vuorovaikutus on sinulle tärkeää seuraajiesi kanssa? Olen todella epästrateginen Instagram -tilini kanssa. En tiedä, onko tämä hyvä vai huono asia. Asiakkaistani suurin osa tulee Instagramin kautta, joten myynnin ja markkinoinnin kannalta tämä ei varmaan ole kaikkein kannattavinta. Tykkään tehdä sisältöä fiilispohjalla enkä ole yrittämällä yrittänyt kasvattaa tai edes löytää tapoja kasvattaa Instagram -tiliäni. Tiedän kuitenkin että yhteisöni on kasvanut, koska käsittelen tililläni hyödyllisiä ja kiinnostavia aiheita. Koen, että tapa kuinka käyn keskustelua ihmisten kanssa on se mikä monia kiinnostaa. Olen avoin tililläni ja jaan myös hankalempia hetkiä seuraajille. Samaistuttavuus ja oma kasvutarinani kiinnostavat seuraajiani. 

Olen paljon vuorovaikutuksessa seuraajien kanssa. Pidän tästä todella paljon. Kuitenkin tilin kasvun myötä olen huomannut, että viestit ovat vähentyneet. Uskon, että tilin kasvettua ihmisillä on isompi kynnys tulla laittamaan viestiä minulle. Toivon saavani enemmän palautetta sisällöstäni, sillä teen tätä työtä auttaakseni muita. Kehittyäkseni palautteen anto ja seuraajien kanssa keskustelut ovat tärkeitä tilin kasvun kannalta. 

 

Kuvassa Jenna Mattila

 

Miten ylläpidät luovuuttasi ja motivaatiotasi sisällöntuottajana? Onko sinulla tiettyjä tapoja tai rutiineja joita noudatat? 

Teen itselleni usein hetkeksi aikaa julkaisusuunnitelman. Myöhemmin totean jo kolmen päivän jälkeen, etten ole pitänyt suunnitelmasta kiinni edes kolmea päivää. Minua kiinnostaa numerot ja ilmiöt, mutta teen hyvin spontaanisti ja fiilispohjalla sisältöä. 

Teen sisältöä omasta arjesta ja työarjen kohtaamisista. Paljon keskustelen omien asiakkaiden kanssa talouteen liittyvistä asioista sekä valmennan ja koulutan heitä. Omasta arjesta tulee siis paljon ilmiöitä ja havaintoja vastaan, minkä inspiroimana lähden kirjoittamaan ja tekemään postausta. Se, mitä näen ja kuuntelen ohjaa aika spontaanisti sitä, miten somea teen ja mitä sinne julkaisen.

Haluaisin kehittää fiksuja, hyviä ja toimivia tapoja, jotka helpottaisi niitä tyhjiä hetkiä, kun tuntuu ettei ole mitään sanottavaa. Lopulta muistan ja havahdun siihen, että olen samojen tuttujen aiheiden äärellä mitä toistamalla ihmiset sisäistää paremmin. Voin paljonkin pyöriä samojen teemojen ympärillä ja aina jokin uusi ihminen saa siitä jotain ja se on tärkeä asia. 

Miten kuvailisit säästämisen tärkeyttä nykypäivän taloudessa? 

Ilman säästämistä ei ole kykyä luoda taloudellisia resursseja erilaisille tarpeille, toiveille ja hankinnoille. Säästäminen on ylipäätänsä äärimmäisen tärkeää. Rahan käyttämättä jättäminen vaatii nykypäivänä todella paljon työtä ja aktiivisia valintoja. Olemme jatkuvasti kiusausten kohteena. Nykypäivänä säästämisen vaikeus ei tule siinä, ettei olisi rahaa mitä säästää vaan sen käyttämisen helppous tekee siitä nykypäivänä vaikeaa. Säästäminen on välttämätön keino, jos eläköityminen, aikuisiällä opiskeleminen tai esimerkiksi perhevapaan pitäminen kiinnostaa. 

Mitkä ovat tärkeimmät asiat, joita tulisi ottaa huomioon, kun harkitaan second hand -tuotteen ostamista? 

Riippumatta siitä, mitä olet ostamassa, tulisi huomioida, tarvitsetko oikeasti tuotetta. Tulisi ensin tietää, onko tarve vain välillinen tarve mikä ei liity itse ostamiseen ollenkaan. Onko se tarve saada positiivisia palautteita muilta tai oman itsetunnon buustaamista. Mieti, onko tarve semmoinen jonka vain ostamalla voisi tyydyttää? Välillä halu ostaa voi olla vain mielihyvän tunne, jota haetaan ostamalla tuote. Riippumatta mistä tarve tulee, pitäisi huomioida onko tarve oikea vai onko ostaminen jonkin muun tarpeen paikkaamista. Jos tarve on jotain muuta kuin oikean tarpeen paikkaamista, yksikään ostaminen ei tule koskaan tyydyttämään sitä. Opi tunnistamaan se, miksi olet ostamassa. 

Mielestäni on hyvä ylläpitää vaateinventaariota ja listaa siitä, mitä tarvitsee. Kun sinulla on hankintalista, minkä mukaan teet ostopäätöksiä, teet luultavimmin oikeita ostopäätöksiä. Silloin tuntuu paremmalta, kun teet löytöjä second handina. Se on edullisempaa ja kestävämpi tapa. Monesti second hand -tuotteet kestävät vielä pidempää. 

Mitä neuvoja antaisit niille, jotka haluavat lisätä säästämistä ja second hand ostamista osaksi päivittäistä elämää? 

Luo hankintalista. Mieti päivän tai jopa yön yli varsinkin isoja hankintoja tehdessäsi. Jos huomaa tekevänsä jatkuvasti pieniä hankintoja, on toki järkevää nukkua pienienkin hankintojen yli ja antaa impulssin mennä. Tämän jälkeen on helpompi tarkastella, haluaako tuotetta ja kokeeko edelleen tarvetta tuotteelle. On hyvä jättää harkinta-aika hankintoihin ja päästää irti impulsiivisesta kuluttamisesta. 

Second handin kausiajattelu toimii samanlailla. Mitä ajankohtaisempi tarveaika on, sitä helpompi se on hinnoitella korkeammaksi. Samaa toimii toisinpäin. Mitä kauempana tarveajankohta on, sen edullisemmin tuote hinnoitellaan. Syksyllä on erinomainen aika tehdä hankintoja ensi kesää varten kun tietää jo, mitä tarpeita ja hankintoja on viime kesältä jäänyt. Kannattaa aina olla ensi kautta edellä. Lähempänä olevaa kautta kannattaa odottaa ja kauden lopussa tehdä hankinnat, kun hinnat laskevat. Suunnitelmallisuus eri asioissa ja maltti odottaa jonkun aikaan ovat parhaita tapoja säästää myös second handissa.Vastaa